martes, 6 de enero de 2009

Qui som, què volem i què farem


MANIFEST EN DEFENSA DE L'ENSENYAMENT DE LA FILOSOFIA A SECUNDÀRIA

Recentment s'ha fet oficial que el Departament d'Educació elimina les 60 places de filosofia previstes per a la convocatòria d' oposicions de 2009 als cossos docents, incomplint de manera flagrant l' acord 77/2008 que va signar amb els sindicats (DOGC num. 5135. 21/05/2008) on es preveia l' oferta de 170 places per a l'especialitat de filosofia en tres convocatòries durant el període d'implantació de la LOE. Filosofia és l'única especialitat de secundària que es queda sense places en aquesta convocatòria.
Aquesta dada reflecteix que la situació de la filosofia a l'educació secundària és especialment crítica. L' assignatura ha vist reduïdes, en els últims deu anys, llei rere llei, la seva presència i la seva importància dins el currículum de l'ensenyament secundari obligatori i post-obligatori.
Ja fa uns anys, la posada en marxa de la LOGSE va representar una disminució de la importància de l'especialitat a l'ensenyament secundari. Les assignatures d'Ètica van perdre presència, fins a la seva eliminació, en la franja de l' ESO. L'assignatura d' Història de la Filosofia de 2n de Batxillerat va deixar de ser obligatòria per a totes les modalitats del Batxillerat. L'examen de filosofia deixava de ser obligatori a les proves d'accés a la universitat. Les programacions de les assignatures de filosofia de 1r i 2n de batxillerat van patir modificacions incomprensibles, etc.
Amb l'entrada de la LOE i el projecte de la LEC s' ha agreujat la situació de l'especialitat: s'ha retallat una hora a l'assignatura de filosofia de 1r de batxillerat, l'assignatura ha passat a dir-se Filosofia i Ciutadania i ha patit modificacions importants pel que fa als continguts; al segon cicle de l' ESO l'assignatura d' Educació per a la Ciutadania no ha estat considerada de competència exclusiva per l'especialista de filosofia, etc.

Totes aquestes circumstàncies comporten grans perjudicis pels especialistes de filosofia, llicenciats, substituts, interins i funcionaris, que ens dediquem o ens dedicarem a la didàctica de la filosofia -al ensenyament-, i que any rere any assistim impotents a la progressiva desdignificació de l'especialitat i a la disminució de les nostres perspectives de trobar un lloc de treball estable i relacionat amb la nostra formació acadèmica.

En aquest clima un conjunt de persones afectades hem decidit sumar esforços per expressar el nostre profund desacord amb les darreres decisions presses pel Departament en referència a la situació de la filosofia en l'educació secundària, i ens constituïm en associació oberta en Defensa de l' Ensenyament de la Filosofia (ADEF), amb una agenda d'actuacions que preveu:

- Reunions periòdiques
- Difusió de l' informació
- Plans de coordinació de les parts implicades
- Pla d'accions i mobilitzacions

Amb l'objectiu de fer arribar al Departament els següents requeriments:

- Que es respecti l'acord 77/2008 i que surtin a oposició concurs les 60 places de filosofia previstes per a la convocatòria de 2009.
- Que no utilitzin la situació econòmica de crisi global per justificar una retallada en la previsió de places per a l'especialitat de filosofia en properes convocatòries (2010/2011).
- Que es respecti el dret dels especialistes de filosofia a optar a un lloc de treball digne i estable.
- Que es reconsideri l'espai que l'especialitat ha de tenir en el currículum de secundària, tant pel que fa a la seva presència com pel que fa als seus continguts

3 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. Hola,

    escric per donar suport a la iniciativa. Algun manifest que es pugui fer circular?

    Carlos R.

    ResponderEliminar
  3. Carlos,Per suposat que pots fer circular amb tota llibertat el manifest que apareix en aquest post.

    ResponderEliminar